7) Mobilt bredband: Vilken utrustning behövs?

När du beställer mobilt bredband så kan du ibland välja till utrustning. I annat fall får du skaffa det separat. Här nedan kan du läsa om vanliga tillbehör.

4G-router

Detta är den vanligaste utrustningen till sitt mobila bredband. 4G-routrar kan vara stationära och då är det en låda som du kopplar till strömmen hemma på valfritt ställe. Därefter får du ett WiFi som du kan ansluta dina enheter till.

Den andra formen är ett mobila 4G-routrar. Då får du något som liknar en puck eller mobil i formen. Denna kan du enkelt ta med dig vart än skall och därmed ha internet med dig. Vanligtvis så klarar dessa puckar runt 4-10 timmar innan de behöver laddas. Du kan även använda pucken hemma genom att ansluta den till en laddare.

Man kan då undrar varför man inte skall välja en 4G-puck alltid, svaret är att stationära routrar ofta är kraftfullare och därmed kan ge bättre prestanda. Så vårt tips är att man helt enkelt bör välja efter behov. En stationär 4G-router är ju bärbar så att säga med, även om den kräver ett strömuttag.

4G-sticka

Om man endast skall ha internet till en laptop eller dator så är en 4G-sticka ofta ett bra alternativ. Denna kopplar man då direkt in i datorn och kan surfa via. Fördelen med en 4G-sticka är att de ofta är billigare än 4G-routrar.

Surfplatta

Har man en surfplatta med simkortsuttag så kan man sätta sitt mobila bredband i den. Då slipper man en extra pryl och behöver man internet till sina andra prylar så kan man i de flesta fall dela internet från sin surfplatta. Dvs aktivera så surfplattan agerar en 4G-router.

Behöver du hjälp?

Mobilrouter.se har tagit fram alternativ på utrustning för dig som vill köpa något bra och nytt till ditt mobila bredband.