2) Fast bredband: Fasta tekniker

Det finns ett par olika typer av fast bredband och här kan du läsa om deras för- och nackdelar för att välja rätt just för dig.

Fiber

Den vanligaste och bästa tekniken även är fiber. Detta kan ibland även kallas för LAN. Ofta så är ens fiber kopplat till ett stadsnät och då är det inte ovanligt att man faktiskt även kan välja mellan flera olika internetleverantörer.

Fiber är oslagbart på flera sätt. Dels så erbjuds de högsta hastigheterna via fiber, latens eller pingtid blir låg och det är framtidssäkert. Med framtidssäkert menas att det är uppgraderingsbart genom att internetleverantören lätt kan byta utrustning i båda ändarna och därmed få tillgång till högre hastigheter än vad som erbjuds i nuläget.

Så har man möjlighet till fast bredband via fiber så bör man alltid välja detta i första hand då det tekniskt sätt är den bästa lösningen.

Kabel-TV

Internet via kabeltv är ganska populärt och det är en bra konkurrent till fibern. Om kabeltv-nätet är uppgraderat och av god kvalité så kan ofta kabeltv-internet faktiskt mäta sig med en fiberuppkoppling.

Är det ett äldre kabeltv-nät däremot så kan båda hastigheter och pingtider vara ganska dåliga och då kan det vara värt att jämföra mot mobilt bredband. Visserligen kommer mobilt bredband troligtvis ha ännu högre pingtider, men hastigheter och pris kan med stor chans vara bättre.

ADSL

Innan fibern blev vanligt i vanliga villor så var ADSL det populäraste valet när man behövde internet till sin villa. ADSL har fördelen att det går via telejacket och använder sig av telefonledningarna.

På senare år så har dock ADSL fått rejäl konkurrens av dels fiber men även av mobilt bredband. Pingtider kan nämligen vara ganska lika på ADSL och mobilt bredband. På hastighet så vinner dock mobilt bredband i de flesta fallen och lika så på pris.

Enda anledningen idag att välja ADSL är egentligen om det inte finns någon mobiloperatör med mobilt bredband i ens område vilket är väldigt ovanligt.

Parabol

För några år sedan så gjordes en del försök med fast bredband via parabol. När vi undersökt detta nu så verkar det faktiskt som detta har lagts ned. Vi har iaf inte hittat några operatörer i Sverige som säljer tjänsten.

Fördelen med internet via parabol var att man kunde få det i princip överallt, nackdelar var att det var dyrt med både internet och utrustning. Pingtiderna var även otroligt höga vilket gjorde surfupplevelsen ganska tråkig.

En ny generation av bredband via parabol är på väg nu dock från Starlink. Detta kommer att kunna ge hastigheter över 100 Mbit/s på både nedladdning och uppladdning och pingtider likt 3G/4G. Detta lanseras dock från 2022 i Sverige och förväntas bli väldigt dyrt i jämförelse med andra alternativ som mobilt bredband.

Via elnätet

För många år sedan så pratades det mycket om internet via elnätet. Någon större lansering skedde aldrig och nu när fibern tagit över så verkar det inte längre erbjudas alls när vi undersökt det.

Internet via elnätet var väldigt lovande, men på grund av mycket störningar och relativt korta avstånd som det fungerade på från elstationen så verkar det aldrig ha blivit något mer av detta än en intressant idé.

Så vilken är bäst?

Fiber är bäst följt av kabeltv enligt oss. Därefter så är det mobilt bredband man bör kolla på enligt oss.