3) Fast bredband: Vilken hastighet behöver man

När man skall skaffa fast bredband och har valt teknik så är det egentligen två olika val man behöver göra. Dels välja en internetleverantör och sedan välja en hastighet.

Hastighet för 1 person

Är man en person så rekommenderar vi att man väljer minst 30 Mbit/s. Detta då det ger en bra surfupplevelse samt klarar t.ex. 4K-streaming via Netflix.

Hastighet för 2-4 personer

Är man t.ex. 4 personer så kan det vara bra att välja runt 100 Mbit/s. Detta då sällan alla maxar internet. Samtidigt vill man ju att upplevelsen skall vara god om alla skulle använda det för fullt.

Hastighet för 4-8 personer

Är man uppemot 8 personer och vill ha en god surfupplevelse så brukar nästa steg från 100 Mbit/s vara 250 Mbit/s och just 250 Mbit/s skulle vi vilja rekommendera i det fallet. Detta för att kapaciteten skall räcka till och bli över ifall man är många som använder internet samtidigt.

När skall man välja 500-1200Mbit?

Enligt oss så är det få gånger det faktiskt finns ett behov för privatpersoner av dessa hastigheter. Har man speciella behov eller helt enkelt vill ha det absolut bästa så kan man välja det. Men utnyttjar man inte maxhastigheterna så lär man inte märka något gigantisk skillnad mot lägre hastigheter.

Hur kan man få bredbandet snabbare?

Ett vanligt jättemissförstånd är att det blir snabbare bara för att man uppgraderar internethastigheten. Detta stämmer inte nödvändigtvis, det kan nämligen vara så enkelt som att utrustningen man har begränsar hastigheten. Då gör det liten eller ingen skillnad alls att uppgradera hastighet.

Ett tips är därför att testa sin hastighet på bredbandskollen. Har man fast bredband och inte får ut hastigheten man betalar för så är det inte speciellt ovanligt att det är ens egna utrustning såsom router som helt enkelt inte hänger med. Givetvis kan det även vara operatören, men vår erfarenhet säger att det vanligaste faktiskt är att felet ligger på ens egen sida. T.ex. att man har en utdaterad router.