5) Mobilt bredband: Vilka tekniker används?
När det kommer till mobilt bredband så används teknikerna 2G, 3G, och 4G i skrivande stund. 5G är dock på gång.
2G - GPRS / EDGE
Den äldsta tekniken för surf är 2G och den ger riktigt låga hastigheter och dåliga pingtider. Denna används numera bara i undantagsfall eller för utrustning som inte kräver höga hastigheter, t.ex. sensorer av olika slag.
3G - UTMS
3G används i stor utsträckning och erbjuder hastigheter upptill 42 Mbit/s. I vanliga fall så innebär det i praktiken runt 30 Mbit/s max. 3G har bra täckning och kan ibland vara ett bättre val än 4G trots att 4G egentligen är bättre. Detta beror på att 4G-näten ibland är mer belastade än 3G-näten är.
4G - LTE
4G är den populäraste formen av teknik för mobilt bredband idag. I teorin finns hastigheter upptill 1000 Mbit/s och högre. Men i praktiken i Sverige så tycks de praktiska hastigheterna vara uppemot 300 Mbit/s. Pingtider är desto bättre än 3G/4G och påminner om pingtider på ADSL.
5G
5G har precis börjat komma igång i Sverige och vi förväntar oss på några års sikt att 5G kommer ta över allt mobilt bredband då hastigheter är så pass mycket bättre men även svarstider. För många kommer 5G vara ett fullgott alternativ till fiber är vår gissning.
Så vilken teknik ska man välja?
Det bästa är att man behöver inte välja teknik, men mobilt bredband får man nämligen tillgång till den teknik som finns tillgänglig och är bäst vanligtvis. Vare sig du har 4G-router, 4G-sticka eller annat 4G-modem så stöder detta generellt även de äldre teknikerna och väljer därmed det bästa för stunden.
Är man missnöjd med hastighet och har 4G så kan man ibland testa att ändra i inställningarna till 3G och se om det blir bättre. Men normalt sköts detta bäst automatiskt av utrustningen man har.