4) Fast bredband: Vilken utrustning behövs

När man väl skaffat sitt fasta bredband så behöver man även viss utrustning för att det skall fungera.

Fiber

Med fiber så beror det på, har man ett nätverksuttag som är vanligt i lägenheter så räcker det att man kopplar in en sladd till sin dator och kör. Vill man koppla internet till flera datorer eller ha WiFi så behöver man komplettera med en WiFi-router såvida man inte fått det från sin internetleverantör.

Bor man i villa så är det vanligt att man får fibern indragen till en mediakonverter. Den gör om fibern till ett nätverksuttag. Från nätverksuttaget drar man sedan en sladd till sin dator om man bara har en. Vill man ha flera eller WiFi så får man istället dra sladden till en router.

Kabeltv

Har man internet via kabeltv så behöver man ett modem. Detta får man uteslutande alltid med när man beställer ett nytt abonnemang. Binder man sig i 1-2 år så brukar det även ingå, annars kan det hända att du får betala för modemet.

De flesta operatörer i Sverige erbjuder då ett modem med inbyggd router och WiFi. Så det enda man behöver göra är att koppla sitt modem till kabeltv-uttaget samt till ström och därefter kan man börja använda internet via WiFi eller kabel.

ADSL

ADSL fungerar lite som med kabeltv. Dvs du får ett modem, ofta med inbyggd router och WiFi. Detta kopplar du till ström samt till första telefonjacket i ditt hus.

Om du inte kopplar till första telefonjacket så kan du få lägre hastigheter eller så finns risken att det blir ostabilt.

Så vilken utrustning behöver man köpa?

Vanligtvis så behöver du inte köpa något då din internetleverantör skickar med utrustning. Sedan kan du givetvis uppgradera till bättre egen WiFi-router t.ex. Men för de alla flesta så är utrustningen som skickas med helt tillräcklig.