6) Mobilt bredband: Vilken surfmängd skall man välja?

Det svåraste när man skall skaffa mobilt bredband är att välja surfmängd för många. Detta är dock inget problem egentligen. Men här kommer lite generella råd för dig som inte har någon aning.

5-10 GB

För dig som använder internet i en surfplatta eller möjligen kopplat till en dator så bör du klara dug på 5-10 GB per månad om du endast använder internet för lite surf och t.ex. betala räkningar.

10-20 GB

Surfar du runt desto mer och kanske ser på bilder på facebook och någon enstaka video kanske. Och lyssnar du på lite musik/radio? Ja då är troligen 10-20 GB en bra nivå.

20-50 GB

Om du kollar på en del YouTube-klipp eller rent av streamar någon film då och då så bör du satsa på runt 20-50 GB surf.

50-100 GB

Gör du allt ovanstående men streamar ganska mycket film/sport från tjänster som Netflix, Viaplay och YouTube så är det möjligt att du behöver uppemot 100 GB surf per månad.

Om man är flera som delar på ett mobilt bredband då?

Ovanstående rekommendationer gäller en person. Så är ni två så får du dubbla mängden och så vidare. I Sverige erbjuds i skrivande stund även mobila bredband med obegränsad surf vilket gör att de bör passa alla, även större familjer.

Vad händer om surfen inte räcker?

Om surfen du valt inte räcker så rekommenderar vi att du uppgraderar till ett större abonnemang. Sker det i undantagsfall så kan du köpa till surf för just den månaden, men i de absolut flesta fallen bör du istället uppgradera abonnemanget då detta kommer bli betydligt billigare för dig.

Oavsett om du väljer ett abonnemang med eller utan bindningstid så kan du nästan alltid uppgradera abonnemanget till ett större. Neråt brukar dock inte fungera ifall du valt ett med bindningstid.

För att ändra ditt abonnemang kan du se mina sidor hos din internetleverantör. Går det inte där så får du istället kontakta kundtjänst för hjälp.